Wat doet het Buurtpreventieteam?

Het Buurtpreventieteam bestaat uit een groep vrouwen en mannen die zich betrokken voelen bij de buurt waar ze zelf wonen: De Singels in Den Haag-Ypenburg. Gewone mensen die overdag werken, studeren, voor de kinderen zorgen of wat dan ook.

Maar tegelijkertijd bekommeren ze zich een beetje om de buurt en om de inwoners. Door geregeld rond te lopen, een praatje aan te knopen met andere bewoners in de buurt. Intussen letten ze op verdachte situaties, gevaarlijke plekken, scheefliggende stoeptegels waar iemand zomaar over kan struikelen en andere zaken die met de leefbaarheid in de buurt te maken hebben.

BPT De Singels maakt elke dag rondes van anderhalf uur door de wijk, waarbij over het algemeen alle straten worden meegenomen. Afhankelijk van het rooster van de dag kun je ze zowel ’s middags als ’s avonds tegenkomen, altijd met zijn tweeën en herkenbaar met hun blauwe sweater of jas.

Het Buurtpreventieteam staat in nauw contact met de politie en de gemeente Den Haag om verdachte situaties of andere problemen te melden. De ervaring leert dat daar snel op wordt gereageerd. Het BPT is ook betrokken bij preventieve acties van het wijkteam van de politie, zoals gerichte controles of geparkeerde auto’s zijn afgesloten en of er geen zichtbare spullen voor het grijpen liggen.

 

Signaleren en snel
oplossen zorgt voor
betere leefbaarheid

 

Helpt het, zo’n preventieteam? Het is moeilijk te bewijzen dat er minder inbraken of autodiefstallen plaatsvinden in een wijk waar een BPT actief is, maar cijfers lijken dit wel aan te tonen. Het BPT zorgt in elk geval voor extra oren en ogen in de buurt, en de zichtbare aanwezigheid van het team doet ook veel voor het gevoel van veiligheid van wijkbewoners.

Direct signaleren als zich ergens huisvuil ophoopt of een lantaarnpaal scheef is gereden, zorgt voor een betere leefbaarheid in de wijk als met zo’n melding ook snel iets wordt gedaan. Zo niet, dan zijn de BPT’ers eigenwijs genoeg om zoiets te blijven melden, net zo lang tot het probleem is opgelost.

Meedoen? Klik hier voor meer informatie.