Veel weesfietsen verwijderd

Door de hele buurt waren ze te vinden: fietsen die al maandenlang niet meer werden gebruikt en schots en scheef aan lantaarnpalen of fietsnietjes vast stonden. Vaak met twee lekke banden, ketting eraf, stijf onder de roest: duidelijk al geruime tijd geleden door de eigenaar achtergelaten. Weesfietsen, worden ze genoemd.

De BPT’ers ergerden zich al lange tijd groen en geel aan al die wrakken en datzelfde gold zonder twijfel voor veel buurtbewoners, die hun eigen fiets op bepaalde plekken soms nauwelijks meer kwijt konden. Bij de tramhalte bij het winkelcentrum of bij de fietsnietjes op de Lindberghlaan, maar ook op andere plekken in de buurt waren langzamerhand hele verzamelplekken ontstaan van die onbeheerde weesfietsen.

Het BPT overlegde al verschillende keren met stadsdeeldirecteur Anita Vos over het probleem. Dat heeft geholpen. Handhaving is enkele maanden geleden begonnen om weesfietsen te labelen, om de eigenaren te waarschuwen dat de fiets zou worden verwijderd als hij niet binnen 28 dagen zou zijn opgehaald. Uiteindelijk zijn de medewerkers van het Fietsdepot Haaglanden daar inderdaad mee aan de slag gegaan: op allerlei plekken in de buurt zijn de onbeheerde fietsen inmiddels verwijderd en naar het fietsdepot gebracht. Dat ruimt lekker op.

Het BPT houdt de situatie uiteraard in de gaten. Als we tijdens de looprondes nog weesfietsen tegenkomen die er al lange tijd staan, dan melden we ze aan bij het Fietsdepot. U kunt dat als wijkbewoner zelf ook doen via deze webpagina van de gemeente Den Haag.

Een van de BPT-leden noteert een weesfiets. Dit exemplaar is inmiddels verwijderd. (De fiets, niet de BPT’er.)