De Singels krijgt er twee AED’s bij

Elke minuut telt als iemand een hartstilstand krijgt. En dat is niet denkbeeldig, want dat overkomt elke dag 300 mensen in Nederland. De kans dat iemand een hartstilstand overleeft is een stuk groter als er op tijd wordt gereanimeerd. De Automatische Externe Defibrillator is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Dit apparaat kan het hartritme herstellen door middel van het geven van een elektrische schok.

Om snel hulp te kunnen bieden moet zo’n AED dan wel voorhanden zijn, in de openbare ruimte zodat iedereen er dag en nacht bij kan. In de Singels hangen er tot nu toe twee: bij kattenhotel en trimsalon Dierenzorg op de Plesmanlaan en bij het Piet Vinkcentrum. De AED bij het kattenhotel is twee jaar geleden geplaatst door het Buurtpreventieteam De Singels.

Nog dit jaar krijgt de buurt er twee AED’s bij. Een daarvan wordt opnieuw aangeschaft door het Buurtpreventieteam. Dit apparaat komt in het buurtje aan de andere kant van de Anthony Fokkersingel. De tweede AED komt er dankzij een crowdfundingactie van een bewoner van de Douglaslaan, Eric Kok. Hij haakte enkele maanden geleden aan bij een actie van de Hartstichting en fabrikant Philips.

Van de 1629 euro die via de crowdfunding binnen moest komen brachten de buurtbewoners ruim 1200 euro bij elkaar. Daarna zocht Kok contact met het BPT, dat besloot om het nog resterende bedrag bij te leggen. 

Nog een actie

Inmiddels is een bewoner van de Bleriotlaan en lid van het BPT, Edy van Asma, begonnen met een crowdfundingsactie voor nóg een AED in de buurt. Of ook deze actie succesvol kan worden afgesloten zal in de komende weken duidelijk worden.

Het BPT organiseert komend voorjaar weer een reanimatiecursus voor BPT’ers die dat tot nu toe nog niet hadden gedaan, en ook onderzoekt het team of zo’n reanimatiecursus ook kan worden georganiseerd voor geïnteresseerde wijkbewoners. Want hoe groter het aantal burgerhulpverleners in de buurt is, des te groter de kans dat op tijd hulp kan worden verleend als iemand een hartstilstand krijgt.

Drie BPT’ers en wijkbewoner Eric Kok bij de AED aan de Plesmanlaan. Van links naar rechts: Eric Kok, Edy van Asma, Yvonne van de Merbel en Henny Goosen.